Vlastimil Chládek
ředitel Dopravních staveb Brno
U Pásků
Michal paček
Amatérský achista, profesionální ekonom
Z Trenčína do Prahy
Luděk Sedlák
skladatel studií a vydavatel emíka
ivotní partie pod hlavněmi tanků
David Navara
nejlepí český achista
Gibraltar 2018 aneb Buď zDRAW!
Vlado Hrtko
Manaer se smyslem pro černý humor
Keď chce Boha rozosmia, povedz mu svoje plány
těpán ilka
achový mezinárodní mistr
Just another day at the office
Otakar Válek
ředitel strojírenské firmy
Olympiáda
Robert Cvek
achový velmistr
Mistrovství České republiky z pohledu trenéra
Pavel Matocha
předseda Praské achové společnosti
Simultánky s Garrim
Ján Marko
nejlepí slovenský achista a teolog
edá zóna
David Kaňovský
achový mezinárodní mistr
Mistrovství světa v Agricole aneb od achovnice k ovečk...
Martin Habina
architekt
Pyramida
Igor Němec
předseda Úřadu na ochranu osobních údajů
achy s prezidentským kandidátem
Václav Klaus
Ředitel gymnázia
Nejhorí na světě je prohrát achovou partii
Jan Hofírek
otec a trenér
Napoleon Bonaparte a achy...
Vítězslav Houka
spisovatel a publicista
Slet achových celebrit na Kampě
Soňa Pertlová
achová mezinárodní mistryně
PF 2011
Kniha nejlepího českého achisty Davida Navary Můj světový ach navazuje na předchozí velmistrovo dílo Můj achový svět a opět přiblíí svět velmistrů - jejich turnaje, zákulisí a vztahy -, a také ukáe, jak velmistři přemýlejí. V knize najdete Navarovy postřehy, popis i hodnocení různých turnajů a zápasů a předevím jeho 15 zajímavých partií. Vechny jsou podrobně a srozumitelně komentovány.
Knihu doprovází desítky fotografií (nejen velmistra Navary, ale i jeho soupeřů a či klubových spoluhráčů) a je vytitěna na kvalitním papíru a svázaná v pevné vazbě, její rozsah je 136 stran. Vydala ji Praská achová společnost v roce 2017.
390,- Kč (+ potovné)
Knihu objednáte na adrese pavel.matocha@gmail.com. Do objednávky prosíme uveďte vae celé jméno, adresu a telefonní číslo.
[02.08.2013 00:00:00] - Mozartovo město samozřejmě ije hudbou, ale nejen hudbou iv je člověk. Občas je třeba něco vypít a sníst. Do Salzburgu, který bude letos třetím etapovým městem achového vlaku, jsme vyrazili na inspekční cestu po kláterních restauracích. A dvě z nich byste neměli minout, ty stojí za hřích :-).
První je v samém centru starého města, přímo pod hradem, v benediktinském kláteře sv. Petra. Restaurace St. Peter Stiftskeller byla poprvé zmíněná v textu učence Alcuina ji v roce 803, a je proto povaovaná za nejstarí hospodu v Evropě. Dnes je z ní gurmánský podnik s výborným jídlem, nádherným prostředím a pozornou obsluhou. Účet za večeři není sice z nejniích, ale ten večer za těch sto padesát euro stál.
Druhá je o poznání lidovějí. V augustiniánském kláteře najdete obrovskou pivnici, kde lahodný mok opravdu teče proudem. V kláterní zahradě sedělo odhadem tisíc hostů a dalí stovky uvnitř ve velkých sálech. Pro pivo i jídlo si musíte dojít sami a zatímco jídlo je takový pivní fast-food (opečené klobásy, sekaná, grilovaná kuřata, sýry...), augustiniánské pivo je výtečné. Mnii pivo vařit umějí.
Restaurace St. Peter Stiftskeller slouí břichopáskům ji více ne 1200 let. V pokojích nad restaurací v roce 1760 bydlel Michael Haydn. Nejen Wolfgang Amadeus Mozart il v Salzburgu.
Augustiniáni se sice nemohou chlubit tak dlouhou historií svého pohostinství jako benediktini, ale mohou nabídnout vlastní pivo. V kláteře vařené a v kláterní zahradě konzumované pivo - Bodu díky za ty dary!
Nádherný mramorový sál paláce Mirabel hostil za druhé světové války dva silné achové turnaje, které vyhrál tehdejí mistr světa Alexander Aljechin.
Netočila se na tomto mostě závěrečná scéna filmu Podfukáři?
Víc fotografií z naí inspekční cesty do Salzburgu najdete na Facebooku achového vlaku.
Do odjezdu achového vlaku 2013 sice zbývají jetě více ne dva měsíce, ale jeho kapacita se rychle plní a zůstávají ji jen poslední čtyři volná v místa. Zvaujete-li účast, tak neváhejte a rychle se přihlate. Nebo vám achový vlak 2013 ujedete a my budeme v Salzburgu muset debuírovat bez vás.
| Pavel Matocha | zobrazeno(1568x)