Vlastimil Chládek
ředitel Dopravních staveb Brno
U Pásků
Michal Špaček
Amatérský šachista, profesionální ekonom
Z Trenčína do Prahy
Luděk Sedlák
skladatel studií a vydavatel Šemíka
Životní partie pod hlavněmi tanků
David Navara
nejlepší český šachista
Gibraltar 2018 aneb Buď zDRAW!
Vlado Hrtko
Manažer se smyslem pro černý humor
Keď chceš Boha rozosmiať, povedz mu svoje plány
Štěpán Žilka
šachový mezinárodní mistr
Just another day at the office
Otakar Válek
ředitel strojírenské firmy
Olympiáda
Robert Cvek
šachový velmistr
Mistrovství České republiky z pohledu trenéra
Pavel Matocha
předseda Pražské šachové společnosti
Simultánky s Garrim
Ján Markoš
nejlepší slovenský šachista a teolog
Šedá zóna
David Kaňovský
šachový mezinárodní mistr
Mistrovství světa v Agricole aneb od šachovnice k ovečk...
Martin Habina
architekt
Pyramida
Igor Němec
předseda Úřadu na ochranu osobních údajů
Šachy s prezidentským kandidátem
Václav Klaus
Ředitel gymnázia
Nejhorší na světě je prohrát šachovou partii
Jan Hofírek
otec a trenér
Napoleon Bonaparte a šachy...
Vítězslav Houška
spisovatel a publicista
Slet šachových celebrit na Kampě
Soňa Pertlová
šachová mezinárodní mistryně
PF 2011
Kniha nejlepšího českého šachisty Davida Navary Můj světový šach navazuje na předchozí velmistrovo dílo Můj šachový svět a opět přiblíží svět velmistrů - jejich turnaje, zákulisí a vztahy -, a také ukáže, jak velmistři přemýšlejí. V knize najdete Navarovy postřehy, popis i hodnocení různých turnajů a zápasů a především jeho 15 zajímavých partií. Všechny jsou podrobně a srozumitelně komentovány.
Knihu doprovází desítky fotografií (nejen velmistra Navary, ale i jeho soupeřů a či klubových spoluhráčů) a je vytištěna na kvalitním papíru a svázaná v pevné vazbě, její rozsah je 136 stran. Vydala ji Pražská šachová společnost v roce 2017.
390,- Kč (+ poštovné)
Knihu objednáte na adrese pavel.matocha@gmail.com. Do objednávky prosíme uveďte vaše celé jméno, adresu a telefonní číslo.
[02.01.2012] - Úterý, 18.10.2011 Ráno Hotel Conrad vypadá ze všech našich hotelů nejlépe. Pan Hrouda zmizí s Francouzi brzy po snídani, aby si prohlédli Krakov, kam se včera pro únavu už nedostali. Přitom se dozvím, že Alain Larauffie má zvláštní zvyk fotit si v každém městě na význačném místě šachové figury (foto v článku MFDnes byla jedno z jeho děl). Stejně tak brzy vyráží i výprava Poštovní spořitelny. U benzínové pumpy si po snídani kupuji colu a bagetu a pak si spletu hotel stejně jako tři pánové minulou noc – ještě předtím, než vejdu dovnitř, si však všimnu, že jídelní sál vypad... [celý článek]
[02.01.2012] - Včera večer jsem chtěl napsat novoroční blog. Ale nešlo to, vlastně jsem se k němu ani pořádně nedostal. V noci jsem nemohl usnout, někdy si pozdě odpoledne dám kávu a potom to takhle končívá. Ale i noční bdění má pro mě své kouzlo. Zavřu oči; a někdy ve svých myšlenkách nasednu do kouzelného vlaku, jedoucího do dalekých neznámých krajin snů a fantazií, a tam si potom sním své touhy a přání. Jindy promýšlím tahy v partiích reálného života a jindy zase zabloudím do ... [celý článek]
[31.12.2011] - Takže, jak začít... Dnes je prý Silvestra, a to by mělo být všude veselo, stejně jako bylo nedávno smutno. Ale copak musí být člověk otrokem všech těch nesmyslných společenských konvencí a dělat jen to, co dělají ostatní? Dokonce se veselit nebo smutnit na rozkaz? Ne, ne a ne! Jako jsem nebrečel nad Havlovou rakví, nebudu ani dnes střílet rachejtle jenom proto, že se to "tak dělá". Spíše si řeknu s mým oblíbeným klasikem: "Přichází Nový rok, co je mi do něho - co na něm asi tak může být nového?!" Ale nechci skončit pesimisticky, tím spíše, že jsem ještě ani nezačal - nihilismus opravdu není m... [celý článek]
[30.12.2011] - Kovboj z Valašska, Jiří Křižan byl statečnej chlap. Otce mu popravili komunisti po zinscenovaném politickém procesu v roce 1951, jeho vyhodili z politických důvodů z gymnázia krátce před maturitou v roce 1958. Záminkou byla hanlivá básnička na úmrtí prezidenta Zápotockého. Pracoval jako havíř a v mnoha dalších dělnických profesích. V šedesátých letech se mu podařilo dostat se na školu a vystudoval scénáristiku a dramaturgii na FAMU. V roce 1981 odmítl převzít cenu Klementa Gottwalda za scénář k filmu Signum Laudis, od roku 1986 se angažoval v... [celý článek]
[26.12.2011] - Pondělí, 17.10.2011 Ráno Pan Hrouda vstane dříve než já. Dle vlastních slov má „charge“ z včerejších halušek. Koukám z okna na okolí, které v pondělí ráno nevypadá moc lákavě. Kolony aut se valí do práce. Cestou na snídani vidím Jerguše Pecháče, kterému se podařilo obsadit internet. Usmívá se. Snídaně je v hotelu zatím nejchudší ze všech hotelů. U nedaleké benzínové pumpy kupuji na svačinu ve vlaku bagetu a pepsi colu. Jedu s panem Hroudou a Francouzi tramvají. Vystoupíme o jednu stanici dříve (na Odborárské) a procházíme průmyslovou čtvrtí. Pan Larrauffie fotí horolez... [celý článek]
[22.12.2011] - V brzkých časech po činech malého Budlika, se v jednom šachovém klubu udál příběh, který vám nyní budu vyprávět. Byť jsem nebyl přímým účastníkem, znám dopodrobna jak se to všechno stalo. To bylo tak... Černá dáma se smíchem za břicho popadala, když dala šach bílému králi a dalším tahem už se připravila nebohého starce zatahat za jeho dlouhý vous, což znamenalo (opět) mat. Zlobina, tak se ta černá dáma jmenovala, se divoce smála a utahovala si z bílého monarchy, který posledních 10 tahů marně klopýtal před dotírající dámou. Každý šach a hurónský smích černé dámy, bylo ... [celý článek]
[22.12.2011] - Jak může vhodně zvolené jídlo ovlivňovat šachový výkon? Zamýšlí se Pavel Houser v šachové povídce Vzestup a pád šachového gastromága. Píše o výzkumech a pokusech šachového gastromága Maurice Detiena, který vnímal mezi jídlem a šachy hlubinnou podobnost. „Pomocí určitých chuťových vjemů by podle něj bylo možné i partii sledovat (zde již bez cíle optimalizovat výkon, ale čistě za účelem maximalizace estetického požitku), přehrávání partie by odpovídalo vždy určitému menu. Samozřejmě je otázka, zda lze tento přístup použít i pro analýzu, kdy jsou varianty pouze potenciální a tahy se průběžně vrac... [celý článek]